Tuesday, July 18, 2006

Δυτικός Πολιτισμός - Part 1

Το μπλογκ θα αποκτήσει για λίγο καιρό έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Απορρώντας για το γεγονός ότι άλλες φυλές αυτού του πλανήτη εμφανίζονται διστακτικές ή ακόμα και εχθρικές στην προοπτική να υιοθετήσουν το δυτικό (αμερικανικό) μοντέλο ζωής, θεωρώ πως έχουμε καθήκον να τους μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση για τα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Καθώς ένα ποστ δεν είναι δυνατό να καλύψει τον πλούτο παραδειγμάτων πιστεύω να υπάρξουν και περαιτέρω εμπλουτισμοί...

Αναμφισβήτητα, ο σύγχρονος άνθρωπος (και βασικά ο άνθρωπος της πόλης - homus urbanus) ναι μεν έχασε την επαφή του με την φύση, πλην όμως ενσωματώθηκε σέ ένα αστικό μοντέλο ζωής που πλέον παρέχει ένα αποδεκτό βιωτικό επίπεδο για την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ακόμα αξιοσημείωτα νούμερα κατοίκων σε πολλές δυτικές πόλεις μαστίζονται από την φτώχεια και τα παραγωγά της, ο μεσοαστός αισθάνεται (κούνια που τον κούναγε) ότι έχει δικαίωμα στο όνειρο το οποίο μεταφράζεται κυρίως με αυτοκίνητα, εξοχικά (αν είναι αυθαίρετα σε πρώην δασική έκταση super), ρούχα και γενικά το περιβόητο Post-modern lifestyle που αφορά τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση.

Για το γεγονός ότι οι λαϊκές μάζες (πλην όσων δεν έχουν να φάνε) έχουν κάνει συνείδηση τους αυτή την Πύρρειο νίκη, πασίγνωστοι σύγχρονοι μελετητές όπως ο Γκράμσι (μέσα από τις Ιταλικές φυλακές το 1926) και ο Μισέλ Φουκό έχουν σκιτσάρει το βασικό πλέγμα αυτών των διαδικασιών. Στεκόμενοι στον Γκράμσι αντιλαμβανόμαστε πως η βία των περασμένων αιώνων και η ιδεολογία που την στήριζε (Ναζισμός - Αποικιοκρατική ανωτερότητα πάνω στους Μάο Μάο ιθαγενείς - Εθνικισμός) δεν είναι πλέον δύνατη και λόγω της κοινωνικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και φυσικά λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ιδεολογία έχει αντικατασταθεί από την Ηγεμονία που δεν επιβάλλεται με την βία αλλά με την πλύση του εγκεφάλου και οι εταιρείες που στηρίζουν τον καπιταλισμό (προπάντων οι πολυεθνικές) ξέρουν πολύ καλά το παιχνίδι αυτό. Με την αμέριστη συμπαράσταση φυσικά των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε περισσότερο για τους 2 όρους που έχουν αρχαιολληνικές ρίζες ή για την Μακιαβελική ερμηνεία του ηγεμόνα όμως τώρα θα επιστρέψουμε από κει που ξεκινήσαμε.

Οι Βάρβαροι (έτσι θα ονομάζουμε όσους δεν απορροφούν με δόξα και χαρά την δυτική ευδαιμονία) μπορεί να έχουν άλλου τύπου ηγεμονίες (Κινέζικος και καλά κομμουνισμός) ή ακόμα και ιδεολογίες (Μουσουλμανικός Φονταμενταλισμός) αλλά γενικά είναι καλό να τους πείσουμε (εμείς οι προχωρημένοι) ότι η δική μας ψευδαίσθηση είναι καλύτερη. Και πως να μην είναι όταν η λέξη δημοκρατία ρητορικά υφίσταται ακόμα, όταν η ζωή είναι συνυφασμένη με την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που κάποιοι παράγουν αλλά μόνο λίγοι πλουτίζουν (υπερβολικά) από την κυκλοφορία τους.

Το σημερινό παράδειγμα έρχεται από την Ολλανδία... Η Κλινική (!!!) Συμβούλων Smith & Jones θεραπεύει εθισμένα άτομα. Πέρα όμως των κλασικών παθήσεων το τμήμα Research & Development (ωραίοι αυτοί οι παγκόσμιοι όροι) κατάλαβε ότι υπάρχει και ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο που δεν πρέπει να μείνει ανεκμεττάλευτο. Τμήμα αποτοξίνωσης από το παίξιμο ηλεκτρονικών παιχνιδιών... Ένας τυπάκος μάλιστα εξομολογείται την προσωπική του εμπειρία.

Ελπίζω να σκεφτεί κάποιος και άλλα πρωτότυπα παραδείγματα. Δεν μας ενδιαφέρουν κλασικά στοιχεία όπως χρήση ναρκωτικών, αλκοολισμό, εγκληματικότητα, σεξουαλική εκμετάλλευση (εκτός και αν η αποικία του ανατολικού μπλοκ π.χ στην Ελλάδα δεν υπάγεται σε αυτή την κατηγορία) γιατί αυτά είναι τετριμμένα και οι τριτοκοσμικοί λαοί δεν πείθονται εύκολα...

Θυμηθείτε... Θέλουμε να τους δείξουμε τον καλυτερό μας εαυτό...

No comments: