Wednesday, July 12, 2006

Καλοκαιρινές Ψευδαισθήσεις

Ο Ζιντάν πραγματικά με ανέβασε πάρα πολύ. Όχι τόσο με την δημόσια απολογία του (οι πρωσοπικότητες αυτής της εμβέλειας οφείλουν κάτι τέτοιο στο δημόσιο προφίλ τους) όσο με το ότι δεν πήρε πίσω αυτό που έκανε. Αν ξαναγινόταν έτσι θα αντιδρούσε. Και αυτός ο άχαρος ιταλός ποδοσφαιρικός βοθρατζής μένει για πάντα στην ιστορία κατά λάθος. Επειδή τόλμησε να φτάσει στην ύβρη.... Μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά... Αφιέρωσα υπερβολικά πολύ χώρο στο μουντιάλ αλλά ας είχαμε μερικούς Ζιντάν σε κάθε επίπεδο και θα βλέπαμε αλλιώς τα πράγματα...

Απο κει και πέρα το μπλογκ περνάει κρίση. Και φυσικά δεν μιλάμε ότι τα εκατομμύρια των επισκεπτών του πήγαν διακοπές. Απλά κανένας δεν ενδιαφέρεται να προσφέρει κάτι που ως επί το πλείστον μεταφράζεται ως άποψη. No problem. Καλύτερα.

Το φετινό καλοκαίρι για μένα δεν υπάρχει όπως δεν υπήρξαν και αρκετά στο παρελθόν. Ανέκαθεν μου ανέβαζε την πίεση αυτή η καλοκαιρινή ξενοιασιά των πάντων. Λες και τον υπόλοιπο καιρό κούβαλαγαν πέτρες στα κάτεργα της φυλακής. Το αποτέλεσμα ήταν ο Αύγουστος να είναι ο αγαπημένος μου μήνας στην Αθήνα. Όταν τα στίφη των βλαμμένων έχουν ξαμοληθεί (κάποιοι ποτέ δεν γυρνάνε παρεπιπτόντως) και οι λίγοι απολαμβάνουν μια φιλόξενη πόλη. Κανένα θερινό σινεμά, καμια βόλτα στην πλάκα, να ακούσω τις παρακλήσεις του Δεκαπενταύγουστου στον Άγιο Χαράλαμπο ή στους Τρεις Ταξιάρχες στο φιλόξενο Πεδίον του Άρεως και το παραμύθι πέρασε. Η χαρά του ραγιά τελείωσε.

Ως κάτοικος εξωτερικού πλέον, και λόγω στενού προϋπολογισμού και λόγω φόρτου εργασίας, καταρρίπτω πλέον καθολικά αυτή την ψύχωση. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι όμως μου έχουν δώσει ατάκες, η μία πιο γενική και η άλλη συγκεκριμένη, που περιγράφουν ξεκάθαρα αυτό το φαινόμενο.

Με χρονική σειρά η πρώτη γενική ατάκα είναι ότι το καλοκαιράκι είναι ένας ακόμα ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ. Ο όρος αυτός δεν χρησιμοποιήθηκε επί του προκειμένου από τον εμπνευστή του όμως εγώ το πάω λίγο πιο πέρα. Πραγματικά στην Ελλάδα του 2006 το καλοκαίρι είναι από τους τελευταίους Αστικούς Μύθους. Και αυτό μπορεί να αναλυθεί και οικονομικά (εποχικότητα του τουρισμού) και κοινωνιολογικά...

Ο δεύτερος όρος αποτύπωσε καθαρά την έννοια του καλοκαιριου ως άλλο ένα State of the Μind... Άλλη μια διανοητική κατάσταση στης οποίας το τρυπάκι μπαίνεις αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις την λογική της μάζας. Διαφορετικά θέτεις εσύ τους κανόνες βλέποντας τι σε ελκύει σε διαφορετικές περιόδους.

Ίσως φαίνεται σαν να κάνω τον έξυπνο... Ομολογώ πως κάτω από ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσα και γω να μπω σε αυτό το τρυπάκι (ελπίζω να αντιλαμβάνεστε το σενάριο) και μάλιστα θα έτρεχα πέρα δώθε ώστε να τακτοποιήσω εκκρεμότητες. Το να συμβιβάζεσαι όμως πρόσκαιρα για να επιτεθείς όταν είναι ώριμα τα πράγματα δεν είναι πουστιά αλλά στρατηγική.

Φυσικά το σενάριο δεν γίνεται ακόμα και να ξαναγενιόταν ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Και γω ως άλλος Διγενής πολεμάω έναν αντίπάλο που δεν βλέπω, δεν τον νιώθω, και ο οποίος δεν καταδέχεται ούτε να με κοιτάξει στα μάτια. Ίσως, γιατί τώρα ειδικά η καλοκαιρινή ευδαιμονία δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί με μικροπράγματα.

Επομένως απομένει η προσωπική παράνοια (απόρροια της οποίας και αυτός ο χώρος) να ξύνει τις πλήγές με ασίγαστη μανία... Και τελικά το μόνο πράγμα που δεν είναι ούτε Αστικός Μύθος ούτε State of the mind είναι ότι επιθυμείς πάρα πολύ ποτέ δεν συνωμοτεί το σύμπαν για να το αποκτήσεις (Οπότε κύριε Κοέγιο γαμήστε μας καμιά μέρα)...

Δεν μετανιώνω για τίποτα, και ειδικά για την παράνοια ... Απλά όσα σε αφήνουν πίσω σου συμπιέζουν το κρανίο... Μόνη λύση... Δεν ξέρω... Ποτέ δεν βρεθηκε λύση γιατί να την βρω εγώ...

Καλό Καλοκαίρι...

14 comments:

leequid said...

"Ο Αγιος Ζινταν"
Ταδε εφη Αντωνης Καρπετοπουλος
και φυσικα ..
http://www.sport-fm.gr/news.jsp?newsID=51979

Χρειαζεται ενα ολοκληρο μπλογκ να αφιερωσεις σε αυτην την κουτουλια..!

Anonymous said...

Περι καλοκαιριού λοιπόν..Κλείσαμε εισητηριάκια για Κάρπαθο..FB IERAPETRA με λένε και τα παιδιά μου κλαίνε.22 ώρες ταξίδι με αφετηρία τον Πειραιά κ' επι μέρους στάσεις στην Μήλο, την Σαντορίνι, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Άγιο Νικόλαο κ' τέλος την Κάρπαθο(τέλος για μένα, γιατί το δρομολόγιο του πλοίου συνεχίζει πρός Ρόδο κ' με τελικό προορισμό την Μυτιλήνη).Τουτέστιν αν δεν έχεις καμπίνα(καλή ώρα εμείς λόγω έλλειψης θέσεων) την ούτσισες. Ή καλύτερα αν πάς με την λογική την ούτσισες γιατί αν όχι, τότε παίζει να γουστάρεις και τρελλά..Όπως ξέρουμε είναι ανάλογα πώς θέλεις να το δείς..Και στηριζώμενος σε αυτό το τελευταίο, πάμε παρακάτω.Ο father έλεγε τις προάλλες ''πω πω στριμωξίδι, ταλαιπωρία,μικρά δωματιάκια κ' εν τέλει η ζωή είναι για αυτούς που τα έχουν.Για τους άλλους απλά μια ψευδαίσθηση, μια ταλαιπωρία κ' ΚΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ γιατί έτσι επιτάσσει ο κοινός νούς. Εγώ αν δεν μπορ'ω να κάνω διακοπές ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ κ' έτσι όπως την θέλω κ' τις φαντάζομαι, απλά δεν τις κάνω'' (ελεύθερη αναδιατύπωση των λεγομένων του FATHER). Με άλλα λόγια αν δεν το έχεις το BUDGET το σωστό άστο καλύτερα μείνε σπίτι κ' αρκέσου με τις βουτιές στο καλαμάκι απέναντι στα βραχάκια..Μήπως εν τέλει κ οι διακοπές εγγράφονται στο πλαίσιο του ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ.Μπορώ να κάνω κ΄εγώ διακοπές όπως κάνουν και οι ΑΛΛΟΙ άρα υπάρχω, άρα είμαι ένας με αυτούς ; Η αριστερίζουσες ιδέες καταλήγουν στο ότι τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας απλά είναι ένα βοήθημα του κράτους προς την εργατική τάξη έτσι ώστε αυτή η τάξη να ''μπορέσει'' να αναπαραχθεί κ' να συνεχιστεί το ίδιο ''καπιταλιστικό'' σύστημα παραγωγής!! Τότε κ οι διακοπές μέσω της Εργατικής Εστίας είναι ακριβώς το ίδιο..Κάνε διακοπές, να νομίζεις ότι ''κάνεις κ εσύ κάτι'' κ' ξεκουράζεσαι, έτσί ώστε να μην βαρέσεις καμιά μπιέλα κ δεν μπορείς να αποδόσεις στην δουλεία σου το Χειμώνα (ή διαφορετικά μην σε πιάσει κανα Αμόκ κ' ορμήξεις σε κανά αφεντικό κ τον ''φάς'')....
Πάντως γυρνώντας στην μικροαστικές ψευδαισθήσεις, το ότι η Κάρπαθος έχει τόσο χάλια ''συγκοινωνίες'' μπορεί εν τέλει να αποδειχτεί καλή φάση κ' το νησάκι να είναι..άλλη φάση..
Καλή ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ λοιπόν... :)

Amon Ra said...

Respect...

Αυτό το πλοίο καταρχάς έπρεπε να είχε γίνει μουσείο σαν το Θωρηκτό Αβέρωφ. Οι πρόσφυγες που το κατάντησαν έτσι κρατάν απωθημένα από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Η κοινωνιολογική διάσταση δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα blupeter και οραματίζομαι την συγκλονιστική πραγματικότητα διάβάζοντας αυτή την ατελείωτη παράγραφο.

Κοινωνικός τουρισμός... Μέγα Ζήτημα σε κοινωνικές προεκτάσεις. Αλλά ο Κοινωνικός Τουρισμός δεν μπορεί να απασχολήσει ούτε Tour Operators, ούτε Ταξιδιωτικά Γραφεία, ούτε χλιδάτες Ξενοδοχειακές Μονάδες. Επομένως... Μπείτε στον σκυλοπνίχτη, πάρτε τα μπρατσάκια γιατί οι βάρκες δεν ξέρουμε αν επαρκούν (εμπνευσμένοι από τον Τιτανικό) και πάμε στα ακριτικά νησιά. Και ενώ εκεί μπορεί και να βρεις κάποιον παππού που να σου πει μια κουβέντα η οποία θα σε σημαδέψει για όλη σου την ζωή θέλουν εκ των προτέρων να σε έχουν απελπισμένο...

Το κράτος για να μην μπορείς να σηκώσεις κεφάλι, οι εταιρείες πλοίων που χτυπάνε τα εισητήρια ενώ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Service Quality και φυσικά τα Media. Κάρπαθος... Ναι αλλά στον DJ papara που θα παίξει στην Πάρο με 30 ναρεςμου γύρω του δεν θα σαι... Οπότε η Κάρπαθος μπορεί να σου φαίνεται και σαν την Μακρόνησο ή τον Άγιο Ευστράτιο... ΕΞΟΡΙΑ

Δεν θέλω να εννοηθεί ότι είμαι κατά του τουρισμού (θα ήταν γελοίο άλλωστε βάσει του τι σπουδάζω). Αυτό που δεν θέλω είναι να είναι γελοίος ο τουρισμός.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ...

ΤΟ ΝΑ ΕΝΤΑΣΣΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ...

ΤΟ ΝΑ ΘΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΕΜΙΤΟ...

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

leequid said...

Μενω εκπληκτος οταν διαβαζω τα σχολια του blupeter και αναρωτιεμαι αν τα πανεπιστημια φτιαχνουν σκεπτομενους ανθρωπους ή απλα λειπω πολλα χρονια απο την Αθηνα..
Ενιγουει η αισχρη ετησια εξορμηση των αστων ειναι ηδη σε εξελιξη,ελπιζω οσοι επωφελουνται οικονομικα ή σεξουαλικα ελπιζω να το κανουν επιτυχημενα και φετος μπας και κινηθει το χρημα!
Εγω στους ορχεις μου αν ο καθε μικροαστος θελει διακοπες με ποιοτητα fast food.Αν δεν του αρεσει το προιον και εχει παραπονα ας παει ενα νησι μακρια απο τα Γκουανταναμο των Κυκλαδων και του Ιονιου κλπ , αλλιως ας το βουλωσει και ασ κολυμπησει με τους καρχαριες ξηρασ!Στην τελικη τοσα μερη εχει η Ελλαδα..
Θες νησι κυριος;Τραβα στο Αγκιστρι..Δηλαδη τι θα σου λειψει?Το κλαμπινγκ ή τα αξεσουαρ απο τον Γερμανο (δηλαδη τα καπιταλοπροιοντα που ανεφερε ο Πετραν..).
Εχουμε χασει την ουσια εν ολιγοις.Μαζοποιηση και και στις διακοπες μονο και μονο για να περνουμε μερος σε συζητησεις τον χειμωνα :)
Εγω παντως ανετα θα πηγαινα Μυκονο διοτι πολυ απλα μπορω να ειμαι μερος του συστηματος τοσο απλα οσο το κατηγορω.

Amon Ra said...

Μια πραγματεία με όρους του τύπου Γκουαντανάμο του Αιγαίου δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη.

Μαζοποίηση του καταναλωτή αλλά και δυστυχώς και της προσφοράς. Δεν μιλάμε να αισθάνεται ο άλλος τον Ξένιο Δία και καλά είτε έλληνας είτε ξένος. Απλά να μην έχει τον παπαροκαύλη μόλις βγαίνει από το πλοίο να του λέει rooms to let με την μία (που τα περισσότερα δεν πληρούν βασικά κριτήρια) ή τον σερβιτόρο στην Πλάκα. Δεν είναι τουρισμός αυτός κύριοι.

Σε ότι αφορά τα των ελλήνων... Γνωρίζετε ότι επι 2 συναπτά καλοκαίρια (πριν 2-3 χρόνια) παραθέρισα στα Κύθηρα. Απομόνωση, Διάβασμα, Καλή θάλασσα, ησυχία, και άγιος ο θεός... Ούτε καν ένα αξιοπρεπές μπαρ που λέει ο λόγος.

Από "εναλλακτικές" λύσεις άλλο τίποτα. Αλλά αν μου ζητήσετε να σας διηγηθώ τις διακοπές μου θα περιοριστώ σε αυτές τις λέξεις... Ελάχιστη γκλαμουριά, ελάχιστο στιλιζαρισμένο προϊόν για να προμοτάρω.

Επομένως σε κάποια συζήτηση λόγου χάρη στα Εξάρχεια με όμορφες κυρίες εγώ είμαι εκτός συζήτησης στα 10 πρώτα λεπτά. Και μετά υπομονή να έχω να ακούω τις υπεφίαλες ανοσιουργίες που παράγουν 2 ή περισσότερα γυναικεία μυαλά μαζί...

Anonymous said...

Αγκίστρι ε? Καλά είσαι.. Ελληνικά Πανεπιστήμια..Βγάζουν διαφόρων ειδών φαντάσματα :) Μύκονο την χτυπάω άνετα κ εγώ λόγω Cavo..Digweed κ' τα ρέστα (κ' όχι για να το λέω μετά στις καφετέριες)..
Εγώ πάντως τους backbuckers (με u ή με a γράφετε) τους σέβομαι απολύτως..Ίσως επειδή είναι και οι μόνοι ξένοι που βλέπω εκεί που συχνάζω..Τους άλλους τους μάτσο δεν μπορώ να τους δώ γιατί πολύ απλά συχνάζουν στα ίδια νησιά αλλά σε ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ..So, νιώθω καλά με αυτούς τους ''τελευταίους'' που θα είναι δίπλα μου στο κατάστρωμα..Όταν κάποτε(λέμε τώρα) θα μπορώ να πάω με το HIGHSPEED θα νιώθω ένα με τους HIGHSPEEDάντες, άλλα σίγουρα θα νιώθω ότι ένα μεγαλο μέρος της ζωής μου έχει ήδη περάσει κ' υποσυνείδητα θα ζηλεύω αυτούς τους βρωμιάρηδες καταστρωματίες που θα ''νιώθουν'' ή θα είναι ακόμα νέοι...
Κοινωνικές ταυτότητες και υπαγωγές σε ομάδες με κοινωνικό κύρος ή όχι..Οι μέν κ' οι δε...Τρόποι να νιώσουμε καλά με την ομάδα υπαγωγής μας υπάρχουν πολλοί..Το θέμα είναι να καταλαβαίνεις ότι αυτό γίνεται απλά επειδή όλοι μας ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑς..
Τα μπέρδεψα λιγάκι... :)

Amon Ra said...

Καταρχάς είναι Backpackers... Σιγά μην είναι και κουβανοί του στοιχήματος να τους λέμε Backbuckets... Αν και πάλι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται εναλλακτικά στον τουρισμό του τρίτου κόσμου... Τελος Πάντων...

Εκει που λες η "ομάδα υπαγωγής μας" έκαψα κάτι λυχνίες... Τα χρόνια της ζωής περνάνε αλλά ο αστικός μύθος του καλοκαιριού δεν θα πέσει ποτέ για σένα όπως τα λες. Απλά κάποτε το κοινωνικοοικονομικό σύστημα θα σου επιτρέψει να πας και στην Μύκονο...

Πολύ συντηρητικό σχόλιο μετά την έκρηκτική διάσταση του πρώτου...

leequid said...

Απολογητικο και παραδοση υπο ευτελεις ορους θα χαρακτηριζα το τελευταιο σχολιο του Πετραν :)
Απο οποια σκοπια και αν το δουμε το θεμα,το μονο σιγουρο ειναι οτι οταν ερχεται η ωρα που βρεχουμε τα ποδια μας πριν μπουμε στην θαλλασσα ενω ο ηλιος μας βαραει κατακουτελα,ειναι η πεμπτουσια του καλοκαιριου (συκρινεται ισως μονο με ενα παγωμενο φραπε χαζευοντας το Τιποτα της θαλασσας ή οτιδιποτε αλλο μας γεμιζει εν τελει) και αυτο ειναι κατι τοσο προσωπικο που δεν χωραει σχολια και κρισεις :)
Αντε καλο καλοκαιρι να εχουμε ΟΣΟΙ θα καταφερουμε να το εκμεταλευτουμε!

Amon Ra said...

Καλό φθινόπωρο ή καλή άνοιξη γιατί δεν λέμε ποτέ??? Και έτσι και αλλιώς για πάρα πολλούς ανά τον κόσμο το καλοκαίρι θα είναι μια από τα ίδια ... Άρα περιμένω τον Πέτρο να διευκρινήσει λίγο τα λεγομενά του ώστε να μην του την λέμε άδικα :-)

Anonymous said...

THRILOS RE!!!!!!!!!!

Anonymous said...

backpackers μάλλον καλύτερα..Δεν το πήγαινα κάπου συγκεκριμένα. Ιδέες που μου έσκαγαν ανέφερα..Ο απο πάνω μου είναι ο brother :)

Amon Ra said...

Ο υπουργός ναυτιλίας ρωτήθηκε πως νιώθει που το πλοίο που επέβαινε καθυστέρησε 1.30 ωρα να επιστρέψει Πειραιά και απάντησε ότι δεν το κατάλαβα...

Anonymous said...

έ θα είχε μπουκώσει κανά υπνοστεντόν

Anonymous said...

Θα μπορούσατε να δείτε σίγουρα τον ενθουσιασμό σας στο έργο που γράφετε. Ο κόσμος ελπίζει σε ακόμα πιο παθιασμένη συγγραφείς σαν εσένα που δεν φοβούνται να πουν πώς πιστεύουν. Πάντα να ακολουθείτε την καρδιά σας.