Friday, August 24, 2007

Sunny Afternoon

Ανέκαθεν θεωρούσε το τέλος της Παρασκευής ως το παραγωγικότερο σημείο μιας εβδομάδας. Δεν είχε να κάνει τόσο με το άγχος της διεκπεραίωσης εκκρεμοτήτων σχετικές με την έναρξη της νέας εβδομάδας. Είχε να κάνει με την απόλαυση του να παρατηρείς το ονειρικό κάλεσμα του σαββατοκύριακου για όσους βρίσκονταν γύρω του. Και να δουλεύεις απολαμβάνωντας στο φινάλε πια, την νεκρική σιγή.

Βιαστικές συνομιλίες ανά πόδας ενώ όλες τις άλλες μέρες υπάρχει άπλετος και άπλυτος χρόνος για καθιστό chit chat. Η γραμματεία εγκαταλελειμέννη από τις 15.30 με ορατή την κυματική βουή των επευφημιών της καρέκλας, καθότι το χοντρό μπαούλο που την κρύβει τον υπόλοιπο καιρό πάει να κυνηγήσει θηράματα για τροφή. Και τελικά, οι σημειώσεις ακατάστατες πάνω στα γραφεία, σαν να αφέθηκαν μεσούσις μιας εκκένωσης πυρκαγιάς. Κάποιοι δεν είχαν τ0 κουράγιο ούτε να παν μέχρι την κουζίνα να ξεπλύνουν μισοτελειωμένους καφέδες και τσάγια.

Απολάμβανε μέσα σε νεκρική σιγή το μεγαλείο της αποσύνθεσης και δίχως άλλο όφειλε να αναρωτηθεί. Γιατί αντί να συμμετέχει και εκείνος στο αϊντε ντε, σπαταλούσε συνειδητά τα λεπτά εργασιακής απελευθέρωσης? Η δουλειά του βέβαια δεν είχε ακριβώς τον χαρακτήρα οχταώρου. Υπήρχαν μέρες όπου η δουλειά συνεχιζόταν επί 24ώρου και άλλες όπου η δουλειά απουσίαζε εντελώς από το ρεπερτοριό του. Παρόλα αυτά το απόγευμα της Παρασκευής διατηρούσε μια σειρά συμβολισμών.

Αναρωτήθηκε για ένα λεπτό και μετά επαναστάτησε μέσα του. Είχε μπει πάλι στην λούμπα να ψάχνει να εξηγήσει όχι τα ανεξήγητα, αλλά όσα δεν υπήρχε λόγος να εξηγηθούν. Τουλάχιστον αν έμπαινε στο τρυπάκι αυτό, ας το έκανε για ουσιαστικά διλήμματα. ΄

Φεριππήν, πως να εξηγήσει σε μια σειρά ανθρώπων πως φτάνοντας κοντά 30 είχε αποκτήσει διάφορα εφόδια αλλά όχι αρκετά χρήματα για να συμμετέχεις ισότιμα στο lifestyle τους. Αν αυτό τον ενδιέφερε βέβαια? Η αν τον ενδιέφεραν κάποια ελάχιστα στοιχεία του, για τα οποία όμως αρνιότανν να εμπλακει στο γενικότερο λούκι? Η από μια άλλη οπτική, πως να εξηγήσει ότι η θεωρητική γνώση, αν και απέχει πολύ από την πρακτική πραγματικότητα, εντούτοις τον βοηθούσε να ερμηνεύει γεγονότα και να εκτιμά καταστάσεις. Δινωντάς του τελικά την αυτοπεποίθηση να κοιτά κατάματα και τις δικές του ενέργειες και να τις κρίνει, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Μαλακίες, όχι μόνο κανένας δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες αμπελοφιλοσοφίες παρασκεύη απόγευμα, αλλά κυρίως κατέστρεφε την απόλαυση που έβρισκε σε αυτή την νεκρική σιγή. Επέστρεψε σε αυτή χωρίς πολλά πολλά.

Η κοινωνική δομή του Σαββατοκύριακου κάποτε θα τον άγγιζε. Και τότε θα ζήλευει όσους θα έχουν το προνόμιο να τον κοιτάνε στωικά, δίχως τίποτα να τους κυνηγά, όσο εκείνος θα παλεύει με τον χρόνο. Και τότε καλό θα είναι να θυμάται πως όταν είχε εκείνος την αντίστοιχη ευκαιρία, δεν την σπαταλούσε με ανούσιες σκέψεις. Αλλά την απολάμβανε, lazing on a sunny afternoon.

My girlfriend's gone off with my car
And gone back to her ma and pa
Tellin' tales of drunkenness and cruelty
While I'm sittin' hereSippin' at my ice-cool beer
Lazin on a sunny afternoon
Help me, me help me, help me sail away
Well, give me two good reasons why I oughta stay
And I love to live so pleasantly
Live this life of luxury
Lazin' on a sunny afternoon
In the summertime
----------------------
Kinks (Sunny Afternoon)

No comments: